Manifesteren. Klinkt gemakkelijk, maar dat is het niet.
Igor van Kaam

Iets manifesteren klinkt voor veel mensen nog steeds erg zweverig. “Geloof jij in The Secret?”, vragen mensen dan? Ja, hoezo niet? De Secret was niet volledig, maar wel een erg goed boek dat veel heeft losgemaakt rondom het praktisch invulling geven aan kwantum fysica en de Wet van de Aantrekkingskracht.

De kunst van het manifesteren

In eerdere columns en in mijn werk ‘De Cirkels van Verlangen en Vertrouwen’ leg ik de beginselen uit van manifesteren en de Wet van de Aantrekkingskracht. Idealiter ga je uit van een droom of een intens verlangen, dat helemaal in lijn is met je emoties en je wereldbeeld. In gedachten loop je letterlijk en figuurlijk al rond in je nieuwe werkelijkheid en vervolgens laat je die droom rustig los en vergeet je hem gewoon weer. Het Universum gaat voor je aan de slag en zomaar op een willekeurige dag in de toekomst realiseer jij je, dat je precies daar bent, waar jij jezelf gevisualiseerd had.

Klinkt goed toch? Te mooi om waar te zijn? Wel… ja eigenlijk wel, ja. Laat me eerst op een zin hierboven terugkomen, namelijk ‘het universum gaat voor je aan de slag’. Wat bedoel ik daar precies mee?

Het Universum, dat ben jij.

Mensen leren van kleins af aan, dat er altijd een macht boven hen staat. Hun ouders, hun leerkrachten, hun werkgever, de overheid en anders wel God, Allah of de familie Rothschild. In de medische wetenschap gaat men ervan uit dat onze gezondheid bedreigd wordt door aanvallers van buiten; virussen, schimmels, bacteriën en vervuiling. Nu kan je hierover soebatten tot je een ons weegt, maar mijn uitgangspunt is, dat er niemand de baas in jouw belevingswereld. En da’s de enige wereld die er bestaat.

De vraag is: “Hoe kun je dat zeker weten?”

Die vraag wordt erg gemakkelijk, als je beseft dat jij het Universum bént en dat jij je hele leven, van je geboorte tot de dood, zelf ontwerpt. Misschien is het handig om even onderscheid te maken tussen je lichaam en je ziel. Nee, niet je geest, want dat is het product van je bewustzijn. Je ziel komt hier niet om te genieten, maar om te leren en te groeien. Weerstand, tegenslag en het overwinnen ervan is het doel van je ziel en dat alles voor het grote geheel. Je lichaam is het instrument. Uitgangspunt is, dat alles wat uit materie bestaat niet echt bestaat en slechts een verschijning is. Een manifestatie. Sterker nog, binnen de kwantum fysica staat eigenlijk vast dat alles energie is en daarmee is het fenomeen ‘materie’ wel een beetje ontkracht.

Kortom, als alles energie is, zowel je ziel als je lichaam, is alles één en hetzelfde en bestaat alles uit nuance. 50 biljoen tinten grijs en jij bent de schilder.

de week van je leven 2024 (4)

Leer manifesteren met NLP in De Week van Je Leven. De leukste internationaal gecertificeerde NLP Opleiding van Nederland en Vlaanderen.

“Als je met zijn tweeën een sneeuwpop besluit te maken, is het goed om vooraf duidelijk te weten wie de ballen rolt en wie de wortel in de snuit zet.”

Als manifesteren ‘fout’ gaat

De reden dat ik dit verhaal schrijf, is een manifestatie van mijzelf en mijn partner, die anders liep dan verwacht. In 2022 liepen we tegen een prachtige locatie aan, die weliswaar financieel veel te hoog gegrepen was, maar die alles waar we van droomden vertegenwoordigde. De juiste ligging, de mooiste natuur, de ideale faciliteiten en dat op een steenworp afstand van de mooiste wereldstad op aarde, Kaapstad. We lieten het plan weer los, want onbetaalbaar, en we gingen door. Eind 2023 kwam het object opnieuw op ons pad, maar dan te huur in plaats van te koop. Daarmee was het ‘te hoog gegrepen’ opgelost. Als slagroom op de taart kwamen we in aanraking met een groep therapeuten, die stonden te popelen om op ons terrein een therapie-centrum te vestigen. Kortom, oogsttijd. De bomen hingen spreekwoordelijk bomvol laaghangend fruit. Tot het moment dat de huurovereenkomst getekend was. De eigenaar van het pand liet zich op narcistische wijze ineens van zijn andere kant zien en lapte alle beloftes om het pand in twee maanden tijd in pico bello staat te brengen aan zijn laars. Toiletten spoelden niet door, lichtknoppen werkten niet, scheuren in muren en badkamers werden niet hersteld en de vieze gordijnen van de vorige eigenaar hangen er tot op de dag van vandaag nog steeds.

De lijst van reparaties, die je als huurder geacht wordt op te stellen binnen zeven dagen nadat je intrek hebt genomen, was voor de eigenaar aanleiding om de huurovereenkomst met ons weer op te zeggen. Echter, met het oog op de lange termijn hadden wij al investeringen gedaan in bedden, beddengoed en handdoeken. Investeringen die eigenlijk tot de taak van de eigenaar behoorden, omdat we gemeubileerd huren en slaapkamers nu eenmaal bedden zouden moeten bevatten. Je voelt hem al aankomen: de eigenaar wil ons eruit hebben en de bedden voor een habbekrats overnemen.

Hieronder een video van ons prachtige project, dat anders liep dan we verwachtten. 

Wat ging er mis?

Tja… da’s een vraag die me nog even bezig houdt. Ervan uitgaande dat we deze omstandigheden zelf gecreëerd hebben en dat dit de werkelijkheid is, die we manifesteren, is er blijkbaar een discrepantie tussen droom en uitvoering. Waar zit die? Het antwoord op die vraag is één van de belangrijkste lessen die je kunt leren op het gebied van manifesteren en het karakter van de Wet van de Aantrekkingskracht. Blijkbaar is er ongemerkt een vervuiling in de bestelling gedaan en het is de kunst die vervuiling te vinden, zodat we er allebei wat van leren.

In ons geval denk ik, dat we beiden de hardnekkige onbewuste overtuiging hadden, dat dit iets te hoog gegrepen was voor ons. Dat we boven onze stand zouden gaan leven. Blijkbaar hebben we de vraag: “Wat is onze stand precies en wat zijn wij waard?” nog niet helder beantwoord. Ook dat we onderling nog teveel verschilden over de invulling die we aan het project zouden gaan geven. Mijn partner heeft immers een fulltime baan en hij staat dus veel verder buiten dit project dan ik, als vrij ondernemer. Als je met zijn tweeën een sneeuwpop besluit te maken, is het goed om vooraf duidelijk te weten wie de ballen rolt en wie de wortel in de snuit zet.

Kortom…

Wanneer je gaat manifesteren, wees dan bereid om te vertrekken vanuit het juiste platform of, zoals vaak gezegd, de goede springplank. Zorg ervoor dat hetgeen waarvan je samen droomt, volledig in overeenstemming is met je waarden, overtuigingen en wereldbeeld, dat je bereid bent te aanvaarden. Als je droomt van een leven in het buitenland, wees je er dan van bewust dat je je ouders en familie veel minder zult gaan zien, dat je risico loopt ‘even geen inkomsten’ te hebben en dat je aan alle kanten genaaid kunt worden door deze en genen, maar dat je besluit dat allemaal te aanvaarden en te accepteren voor het hogere doel. De Wet van de Aantrekkingskracht is niet bedoeld om een zorgeloos leven te leiden, maar een leven met successen en lessen. Wanneer je elke les als een cadeau omarmt, blijf je op koers naar je eindbestemming.

Wij komen tot de conclusie dat we dit eerst nog te leren en ontdekken hebben, voordat onze droom werkelijkheid wordt. Met andere woorden: “We hebben niet gefaald, maar we hebben geleerd.” We zijn gegroeid en we zijn een ervaring rijker. We zijn dus rijker geworden, rijper ook. Als alles energie is en als onze zielen hier zijn om dingen te leren naar aanleiding van dingen die ‘fout’ lijken te gaan, gaat er dus nooit iets fout, maar gebeurt alles om een reden. “Degene met de meeste flexibiliteit beheerst het systeem”, zegt NLP dan. Dat betekent dat als jij stopt met vechten en mee drijft met de stroom die het leven met je neemt, met het oog op de juiste richting, je eigenlijk nooit tegen de stroom in gaat zwemmen. En laat dat nu precies de definitie van loslaten zijn. En… door!!!

Lieve groet, 

Igor van Kaam

“De Wet van de Aantrekkingskracht is niet bedoeld om een zorgeloos leven te leiden, maar een leven met successen en lessen.”

Tijdens de Week van Je Leven geef ik je weer de controle over je emoties en je gedachten terug. De basis voor succesvol manifesteren. Dat het een kunst is die door oefening gebaard wordt, is wel zeker, maar daarom krijg je na de Week van Je Leven een jaar lang toegang tot het Positieve Psychologie Programma, om alles wat je geoefend hebt, rustig onder de knie en in de vingers te krijgen.

https://landing.universityofme.nl/de-week-van-je-leven

 

X