Shimmy bouwt al 54 jaar pizza-ovens!
Igor van Kaam

Onze eerste drie maanden in Zuid-Afrika zitten er bijna op. Begin juli vliegen we voor drie weken terug naar Nederland om in augustus nieuwe stappen te gaan zetten richting ons permanent verblijf hier. Voorlopige conclusie: Het is geen eenvoudig land om te gaan wonen als je niet heel rijk bent. Maar dat wisten we van te voren al. 

Toch is het niet onmogelijk en waar een wil is, is een weg. Wel zoeken we nog particuliere investeerders die, uiteraard tegen een gezonde rente en een paar aardige incentives, zouden willen investeren in ons plan om hier het mooiste guesthouse van Hout Baai op te zetten. Marco’s kwaliteiten als binnenhuisarchitect beloven op dat punt veel goeds. We hebben al een geschikt pand gevonden waar we graag op korte termijn een officieel bod op zouden doen. 

top

Klik op het logo om naar de site te gaan. Let op: de site is nog in concept.

Dus, heb je nog spaargeld staan en lijkt Zuid-Afrika je een prachtige bestemming om ergens in de komende vijf jaren gratis vakantie te vierren? Be our guest!

Loadshedding

De afgelopen weken waren vooral lastig, vanwege de vele stroomstoringen hier. Eskom, het bedrijf dat de energiecentrales beheert in Zuid-Afrika, wordt slecht gemanaged. Medewerkers werken onder slechte omstandigheden, de machines zijn verouderd en de lonen zijn laag. Omdat er meestal niet genoeg stroom wordt opgewekt om het hele land van elektriciteit te voorzien, wordt de kracht over verschillende tijdzones verdeeld. Dat betekent dat op bepaalde uren van de dag de stroom in een hele stad of in een regio uitgezet wordt. Loadshedding heet dat, oftewel beurtkrag. Je krijgt stroom als je aan de beurt bent. Het commentaar van de Zuid-Afrikanen hierop is groot, want je betaalt immers wel voor ieder uur van de dag, maar echt in opstand komen doet niemand.

Tot deze week. Zoals de boeren zich in Nederland tegen de leden van het Kabinet keren, zo hebben de medewerkers van Eskom zich deze week tegen het management gekeerd. Hierdoor viel de capaciteit van Eskom echter terug met 90%, waardoor we gisteren even in de zwaarste ‘power cut’ van de geschiedenis zaten. Meer dan de helft van de dag geen stroom. Oorzaak van de problemen?

Wel, de medewerkers hebben wat dat betreft een punt: Het management is zeer corrupt en verdient dikke salarissen voor weinig werk. Ook schijnt de voorraad kolen nat te zijn geworden en is er ‘iemand met het geld vandoor gegaan’, maar die laatste argumenten zijn roddels.

Slecht voor alles

Het ANC is de politieke organisatie waarvan je zou verwachten dat die dit oplost. Maar wat we uit lokale verhalen horen is het ANC van Nelson Mandela veranderd in een corrupte organisatie waar vriendjespolitiek belangrijker is geworden dan het land besturen. Dat komt waarschijnlijk omdat een deel van de leden van het ANC nog steeds ernstig terugverlangen naar president Zuma, die inmiddels gevangen is gezet wegens corruptie. De nieuwe president, Cyril Ramaphosa, is geen slechte bestuurder, maar met een mank parlement kan ook hij geen wonderen verrichten.

Ook op lokaal niveau is het beleid voelbaar, doordat bijvoorbeeld vissers hier in Hout Baai een vergunning nodig hebben. Deze vergunningen worden echter aan vriendjes uitgedeeld, maar die vriendjes vissen helemaal niet. Als ze al een boot hebben ligt deze op apegapen in de haven. Hierdoor kunnen bedrijven die wel vissen, fluiten naar hun omzet en staat hun voortbestaan op het spel. Het zou zomaar het einde van de visserij in Hout Baai kunnen gaan betekenen, als dit niet snel verandert.

De loadshedding is echter dramatisch voor vele ondernemers, de industrie, consumentenbestedingen, het vertrouwen in de Zuid-Afrikaanse economie en het is een een bron van extra luchtvervuiling, vanwege de honderdduizenden dieselgeneratoren die landelijk aanspringen wanneer de stroom uitvalt. Zonnepanelen? Die zijn er wel, maar daar moet je flink voor betalen hier.

Democratische Alliantie

De grote oppositiepartij voor ANC in Zuid-Afrika is de Democratische Alliantie. Vooralsnog hebben zij bij mij de reputatie van een nuchter, goed georganiseerd apparaat dat zich richt op de toekomst van Zuid-Afrika zonder zich al te veel aan te trekken van wat er in de rest van de wereld gebeurt. Dankzij de DA zijn de corona-maatregelen eindelijk van tafel in dit land en mogen we sinds 22 juni weer zonder mondkapje de supermarkt in. En dan kun je als Nederlander brutaal denken: ‘Ik zou hem toch al niet opzetten.’ Tja… handhaving is hier een ander ding dan bij ons. Maar, als je hem voorbij de ingang onder je kin trekt zal er niemand wat van zeggen, gelukkig.

Pizza-oven

Het leuke nieuws is, dat het guesthouse waar wij verblijven deze week een pizza-oven krijgt. De man die hem bouwt, Shimmy, is een 84 jaar oude Kroaat, die in 1956 midden in de nacht over de grens met Italië is gevlucht en hier asiel heeft aangevraagd en gekregen. Sindsdien bouwt hij pizza-ovens en dat al 54 jaar lang. Nog elke dag reist hij stad en land af om samen met één of twee werklieden bij restaurants en in privé tuinen met zijn eigen handen de ovens te bouwen.

shimmy squar

84 jaar en nog iedere dag met plezier aan het werk.

Uiteraard ga ik daar dan gezellig bij zitten, want Shimmy blijkt een vrolijke kletskous. Hij praat non-stop over zijn geschiedenis, is nieuwsgierig naar de situatie in Nederland en lijkt maar niet te snappen wat wij hier nu komen doen en hoe wij ons inkomen verdienen. Hij is een plezier om naar te kijken en alleen maar, omdat hij zijn werk nog altijd met zoveel plezier doet! 84 jaar oud en fulltime zelfstandig ondernemer met plezier. Ik teken er vandaag nog voor.

Natuurlijk weet hij ook alles van pizza’s maken en als je hem jouw oven laat bouwen, krijg je er een gratis cursus pizza maken bij. Hij komt gewoon naar je huis en gaat samen een middag pizza’s met je bakken. Hoe leuk is dat!

Zijn geheim? ‘Ik heb drie keer geprobeerd met pensioen te gaan, maar ik vond er niks aan. Als al je vrienden nog werken zit je je de hele dag te vervelen en je geld uit te geven!’ Kortom, hij vindt het niks om al aan stoppen te denken.

Toekomst

Shimmy is een voorbeeld voor velen over wat het doel in je leven zou mogen zijn. Hoeveel mensen streven ernaar om rijk te sterven, met een groot huis en een dikke portemonnee? En daar gaat het dus helemaal niet om. Shimmy vindt iedere dag zijn geluk, wanneer hij weet hoeveel pizza’s er dagelijks met succes in zijn ovens gebakken worden en hoeveel gezinnen van deze maaltijden kunnen leven en eten. De flow van deze oude Kroaat zit hem in een goed werkende pizza-oven bouwen. Niks meer en niks minder.

Het doet ons nadenken over wat wij hier komen doen. De vrijheid van Shimmy bevindt zich in zijn besef dat hij iedere dag van zijn leven kan stoppen en dat hij desondanks, iedere dag van zijn leven besluit om gewoon door te gaan. Zo zie ik het ook met schrijven, met gasten ontvangen in ons ‘soon te be’ guesthouse en onze University of ME®, die nog veel meer mensen mag gaan leiden naar het pad dat wij lopen. En het pad dat onze pizza-ovenbouwer 65 jaar geleden liep, toen hij uit voormalig Joegoslavië vluchtte. Het pad naar vrijheid is niet bezaaid met gouden dukaten, maar met gouden momenten. Die wil je delen. Althans, wij wel.

Nelson Mandela

Gouden momenten waren ook de droom van Nelson Mandela toen hij president werd van Zuid-Afrika, dat geloof ik zeker. Helaas zijn zijn volgelingen steeds meer gaan luisteren naar de macht, het geld en hun ‘persoonlijke schaapjes op het droge’ en zijn ze de droom van Mandela langzaam uit het oog verloren. Laten we hopen dat de Democratische Alliantie vooruitgang in het land gaat brengen bij de komende verkiezingen in 2023, zodat mensen meer met elkaar en minder met de overheid kunnen gaan samenwerken. 

Laten we verder hopen dat steeds meer overheden een stapje terug gaan doen in hun bureaucratische machtsgreep en de bevolking het vertrouwen geven om het zelf te regelen. Zuid-Afrika lijkt er klaar voor en als ik het nieuws uit Nederland moet geloven, de Nederlanders ook. Ik steun onze boeren dank ook van harte en hoop dat we dankzij hen en alle bedrijfstakken die zich bij hen aansluiten een kabinet gaan krijgen wat we verdienen, in plaats van een kabinet dat Europa zo graag wilde in ons voormalige thuisland. 

University of ME® traint en ontwikkelt de kracht en verantwoordelijkheid van mensen om hun eigen toekomst te bepalen, zodat ze in vrijheid kunnen leven, denken, voelen en handelen.

En dat blijven we waarschijnlijk de komende 54 jaar nog wel doen!

Lieve groet uit Zuid-Afrika,

Igor van Kaam

shimmy gewoon

shimmy 16 9

Shimmy en Susie tijdens een korte break!

 

X