Waarom zou je partij kiezen in een oorlog?
Igor van Kaam

Als je de media volgt, zoals ik, dan bekruipt je (of laat me voor mezelf spreken) dan bekruipt mij het gevoel dat ik moet kiezen. Was ik Koningsgezind of politiek rechts georiënteerd, dan zou ik in de Gaza-oorlog voor Israël zijn. Was ik links, dan steunde ik de Palestijnen en riep ik heel hard “Genocide!”, waar en wanneer ik maar kon. En “Klimaatcrisis!” er meteen achteraan.

Stem je Forum, dan snap je wat Poetin aan het doen is in Oekraïne, maar vind je Baudet maar een kwallebal, dan is Poetin dat ook en dan moet en zal het Westen de oorlog winnen. Want onze waarden staan schijnbaar op het spel.

Een spel

Een spel ja, dat is het. Een spel waarbij oorlogen worden opgevoerd om de publieke opinie te beïnvloeden. Ik zeg niet dat dit de redenen zijn waardoor deze oorlogen ontstaan zijn, maar de media maakt handig gebruik van de gelegenheid om overal waar zij kan, verdeeldheid te zaaien onder de bevolking. Je móet kiezen, als het aan hen ligt. En je mag zeker niet voor vrede zijn, want dat is voor softies en verliezers. Er moet gevochten worden tot de laatste snik, want… gerechtigheid. De vijand mag niet winnen.

Bullshit

Iemand die nog eens nadenkt en zich eens inleest in beide oorlogen weet echter beter. Zo iemand kan het onderscheid maken tussen politieke leiders, staatshoofden, militante groeperingen en burgers. Hij of zij die zelf onderzoek doet, ontdekt iets over geopolitieke verhoudingen, olie, gas, mijnbouw en landbouw. Over de UNWRA* die door de Amerikaanse regering gesteund wordt, maar eigenlijk de voedingsbodem was voor Jodenhaat onder de Palestijnen. Of over de Apartheid in het Joodse deel van Israël, waar Palestijnen serieus als derderangs burgers worden behandeld. 

Raar eigenlijk dat voor de bühne Amerika openlijk partij trekt voor Israël en niet verder komt dan een vermanend vingertje naar Netanyahu voor de slachtpartij die hij aanricht onder de bevolking in Gaza, maar achter de schermen Hamas lijkt te sponsoren.

Ook rondom de oorlog in Oekraïne wordt de invloed van Amerika vakkundig verzwegen. Geen woord over de meer dan veertig biolaboratoria daar, waar blijkbaar biowapens ontwikkeld kunnen worden zoals in Wuhan. Geen woord over spionage- en gevechtsapparatuur pal aan de Russische grens. Of de pijnlijke demonisering van de Russisch georiënteerde bevolking in de Donbas, het verbod van bepaalde politieke partijen, de rol van NAZI’s in Kiev, de corruptie of het opblazen van NordStream II door nota bene een bondgenoot van Europa: De Verenigde Staten. (Al wordt dat in de media nog altijd gebracht als een ‘mysterie’, waaruit de slimme lezer kan afleiden dat het Rusland in ieder geval niet was.)

de week van je leven 2024

Polariseren

Een verdeelde bevolking is een bevolking die onder invloed staat van heftige emoties. Als je boos of gefrustreerd wordt, valt je prefrontale cortex uit en kun je niet meer helder nadenken. Iets wat mij in coronatijd overkwam, toen ik ontdekte hoe de wereld voor de gek gehouden werd met maatregelen die nergens op sloegen en evenveel wetenschappelijke basis als positief effect hadden. Namelijk nul-komma-nul. Over de oorsprong van het virus (een bestelling van Amerika in 2018 aan het lab in Wuhan), leest de gewone man geen woord in de krant. De directe rol van Marion Koopmans in het onder de pet houden van dit verhaal evenmin. Zij vloog voor het toneelstukje naar China om na een paar weken te kunnen roepen, dat ze het goed onderzocht had en dat het een natuurlijke zoönose betrof. Ik noem haar sinds die dag Pinokkia, inderdaad… de zus van. Alleen bij haar groeit haar neus niet, maar haar grijze kuif gaat krullen.

Als je mensen niet of half informeert, dan polariseren ze gemakkelijk. Daar ligt nog een ander psychologisch aspect aan ten grondslag, namelijk; dat je in dat geval tot een groep behoort. Het is die verbinding die maakt, dat mensen zich veiliger en gesteund voelen. Van mening veranderen doe je dan ook niet zomaar meer, want dat zou betekenen dat je de vertrouwde groep verlaat en er alleen voor komt te staan. Een overlevingsmechanisme gebaseerd op angst. 

Angst

Hij of zij die niet bang is, die geleerd heeft op zichzelf te vertrouwen en die autonoom en onafhankelijk in het leven staat, laat zich niet zomaar een oorlog of een pandemie in rommelen. Die volgt niet blind het ene of het andere narratief, want ja, onder de zogenoemde wappies werd ook een boel gefantaseerd. Of het nu ging om 5G en vaccinatie of chips in iedere PCR-wattenstaaf of prik… ik heb wat tranen gelachen van de stupiditeit van sommige fantasieën. De wereld werd er plat van!

Waarden

Pas als je zonder angst naar dit soort verhalen kunt kijken, zul je enigszins boven de materie uitstijgen en denken: “Waar zijn die idioten mee bezig, met hun oorlogen, pandemieën en klimaatcrises?” Nou ik weet het wel, maar dat vertel ik hier lekker niet. Choose your battles! Een ding deel ik wél: of je nu links of rechts stemt, voor Rusland of Oekraïne bent of Palestijnen of Joden; je wordt gigantisch gepiepeld, oftewel: voor de gek gehouden. Haal je schouders op, count your blessings, geniet van iedere dag en stop met het geloven van het nieuws, de overheid en het leger. Zij zitten er voor zichzelf en geven daarmee slechts één juist voorbeeld: Je bent hier voor jezelf.

Het zijn niet ‘ónze waarden’ die op het spel staan. Niet ‘ónze democratie’ en ‘ónze rechtsstaat’ zijn in gevaar. Jij en ik zijn namelijk de soeverein. Wij maken de democratie en de rechtstaat. Het is het soort democratie dat de Verenigde Naties nastreeft, de waarden van onze ‘van-de-wal-in-de-sloot’ leiders en dat wat zij belangrijk vinden, dat op het spel staat. Ze maken gebruik van een handige woordspeling met ‘onze’, maar ze bedoelen daarmee enkel zichzelf.

Laat elkaar vrij van oordeel en ga in plaats van partij kiezen gewoon eens in verbinding met je naaste. Iemand met een andere mening vind je misschien gek of dom, maar is nog altijd een volwaardig lid van onze samenleving. Drink daar gewoon een kop koffie of een biertje mee. En oorlogen? En crisissen? Laten we daar eens mee stoppen. Als de hele wereld in verbinding tegen haar regeringen in opstand komt, dan zul je pas ontdekken hoe welvaart en vrede voelen. Want jouw vijand woont niet naast je, maar zetelt in Den Haag, Brussel en Washington DC.

Lieve groet,

Igor Van Kaam

Volg De Week van Je Leven! De leukste en meest praktische NLP opleiding van Nederland.
https://landing.universityofme.nl/de-week-van-je-leven

Kijk of het klopt wat ik schrijf:

https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2022/07/14/fact-sheet-the-united-states-palestinian-relationship/

https://www.jpost.com/international/article-793359

X