“NEDERLAND KAN WEL WAT POSITIVITEIT GEBRUIKEN”
Igor van Kaam – UNIVERSITY OF ME
Bij de onthulling van het Positieve Psychologie Programma van University of ME voor Nederland en België spraken we met één van de twee oprichters, Igor van Kaam. Hij vertelt over het online trainingsprogramma dat zijn University introduceert, waarbij deelnemers niet meer live in een klaslokaal zitten, maar thuis, online en op eigen tempo hun ontwikkeling doorlopen. En hij geeft een inkijkje in de toekomst van het bedrijf: “Ik weet zeker dat we het beste online programma voor Persoonlijke Ontwikkeling hebben gebouwd.”
U heeft jarenlang een eigen trainingsinstituut gehad. Wat is nu het verschil tussen University of ME en de meer traditionele trainingsinstituten?
“Na 15 jaar live lesgeven vroeg ik me af of mensen nog wel zo graag iedere week op en neer naar onze lessen wilde rijden. De opstelling met stoelen en een flip-over begon me een beetje tegen te staan en ik vond het helemaal niet tijds- en milieubewust. Op onze locatie betaalden mensen een smak parkeergeld en ik kreeg soms het gevoel dat we vooral heel veel koffie schonken. Dus ik dacht: Als ik ooit mezelf opnieuw wil gaan uitvinden, dan is het online. Dat was al in 2018, dus ruim voordat corona onze maatschappij fysiek zo ongeveer lam legde.
University of ME is een nieuw label. Bent u niet bang dat een start-up lastig grond onder de voeten kan krijgen in de markt?
University of ME is een start-up mét ervaring. Ik werkte al die jaren als trainer in mijn eigen instituut en daar heb ik het klappen van de zweep geleerd. Bovendien hebben we een groot netwerk van deelnemers aan de live programma’s. Zij juichen deze stap helemaal toe. Voor sommige mensen zal het wennen zijn om constant online te trainen. Daarom hebben we oefeningen gemaakt die ze samen met anderen kunnen doen. Zo kun je je hele gezin of je collega’s betrekken bij jouw persoonlijke ontwikkeling.
Ik ken zoveel mensen die hun hele leven iets anders hadden willen doen dan ze gedaan hebben. En op een gegeven moment voelen ze zich te oud om nog te verkassen of zijn ze bang hun vaste salaris en pensioenopbouw te verliezen. Ik snap daar, als ondernemer, helemaal niets van en vind het ‘a waste of life’.
Wat zou de reden kunnen zijn dat deze start-up gaat slagen?
Als je in januari 2020 aan bedrijven gevraagd zou hebben of het mogelijk was dat alle medewerkers thuis zouden gaan werken, hadden ze je hartelijk in je gezicht uitgelachen. Nu, 10 maanden later, staan kantoorgebouwen leeg en werkt iedereen via Teams en ZOOM. Dat is natuurlijk niet voor iedereen een ideale situatie, want de kans op overprikkeling ligt op de loer. Eigenlijk combineert het Positieve Psychologie Programma deze twee werelden. Ja, het is online en Ja, je leert in het programma precies hoe je om gaat met zoiets als overprikkeling of stress. We hebben een vrolijke, maar logische manier van persoonlijke ontwikkeling neergezet, die zijn vruchten meteen afwerpt zodra je ermee begint. Onze methode heeft dat in de afgelopen decennia allang bewezen.
Wat heeft u eigenlijk met positiviteit? Bent u zelf een positief mens?
Haha! Ik ben, net als jij of iemand anders, echt niet altijd vrolijk. Dat zou onnatuurlijk zijn, toch? Met positiviteit bedoelen wij iets anders dan alleen maar het glas half vol zien en heel de dag lachend en stralend door het leven gaan. Positief is in de wiskunde ‘groter dan nul’. Positiviteit gaat voor ons over het hebben van focus op wat je wél wil. Negatieve mensen focussen op wat er mis kan gaan of al mis gegaan is. Ze zijn eigenlijk constant tegen de stroom in aan het roeien en dat is zonde van je energie en van de weinige jaren die je hier maar kunt rondlopen op deze planeet. Tot je 20e word je een beetje geleefd, maar als je eenmaal zelf achter het stuur van je leven komt te zitten rijd je voordat je het weet de pensioen-straat alweer binnen. Hoe ga je ‘de tijd van je leven’ een beetje zinvol vormgeven? Daar ligt namelijk jouw recept voor geluk en dat is voor niemand in geld uit te drukken. Ik ken zoveel mensen die hun hele leven iets anders hadden willen doen dan ze gedaan hebben. En op een gegeven moment voelen ze zich te oud om nog te verkassen of zijn ze bang hun vaste salaris en pensioenopbouw te verliezen. Ik snap daar, als ondernemer, helemaal niets van en vind het ‘a waste of life’. Voor mij ligt de focus altijd vooruit en hoewel ik grote tegenslagen heb gekend heb ik nooit de luxe gehad me eens een jaar ziek te melden of zo. Onze sabbatical in 2019 was de eerste periode in 15 jaar ondernemerschap dat ik eens echt de tijd nam voor mezelf. Marco en ik besloten tijdens deze reis om voortaan vooruit te kijken en dat is wat we vanaf toen ook echt gedaan hebben.
Welke uitdaging ziet u voor het komende jaar liggen?
Het lastige van een nieuw label en een nieuw product is naamsbekendheid krijgen. Wanneer mensen het programma eenmaal doorlopen hebben weten zij zeker dat het werkt. En wij ook! Het doel is dus, om zoveel mogelijk deelnemers met deze nieuwe vorm van leren in aanraking te doen komen. Het zal best een uitdaging worden om mensen deze vorm van ontwikkelen te laten omarmen, maar ik weet dat er veel mensen zijn, die wel iets willen doen aan hun zelfontwikkeling, maar huiverig zijn voor een programma waarin ze zich in een groep mensen kwetsbaar moeten gaan opstellen. Dat hoeft in ons programma niet, want groepscommunicatie verloopt via onze online communities.
Is University of ME de enige aanbieder van persoonlijke ontwikkeling?
Nee, zeker niet. Er zijn wel partijen die veel of bijna alles online doen, maar niet met de diepgang zoals wij die in het programma hebben gelegd. We zijn alles bij elkaar meer dan 15 maanden aan het bouwen, ontwikkelen en denken geweest. En dat terwijl we, toen we begonnen, al lang wisten wat we wilden gaan delen. Het vinden van de juiste vorm en taal was iets waar we ontzettend veel tijd in hebben gestoken. De technologie van ons platform komt van FlowSparks, het bedrijf dat ook gebruikt wordt door GoodHabitz, de grootste aanbieder van online trainingen in Nederland. We wilden per se de beste software, het sterkste platform en de beste bouwers. Samen met de mensen van FlowSparks wisten we zeker dat we de allerbeste leervormen konden aanbieden. En ons programma past met een prijs van €499,- binnen ieder opleidingsbudget. Daarmee heb ik echt een van mijn dromen verwezenlijkt.
En gaat het aanbod van University of ME in de toekomst nog uitbreiden?
“Ja, zeker! Dit is nog maar het begin. In de eerste zes modules heb ik de trainingen verwerkt die ik de afgelopen 15 jaar live heb verzorgd, soms meerdere keren per jaar. Al die jaren werkervaring, voorbeelden en verhalen zitten verwerkt in dat stuk. Vanaf 2021 willen we ieder half jaar een goed boek verwerken tot training. Denk daarbij aan boeken van Steven Covey, Wayne Dyer, Remco Claassen en nog veel meer bekende goeroes in hun vakgebied. Wat ik al tijden roep is, dat je persoonlijke ontwikkeling niet leert uit een boek. Je leest het, je denkt ‘AHA’, je slaat het dicht en dan is het weer uit je systeem. Wanneer je daarna een goede, betaalbare training kunt volgen over zo’n boek dan zit het meteen in je systeem. Dan is het lezen, oefenen, koppelen aan de praktijk en integreren in je netwerk. Omdat je online in een community zit kun je jouw ervaringen delen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten als jij. Pas dan ga je dat wat je geleerd hebt ook daadwerkelijk DOEN!
Nederland en België zijn relatief klein. Kijkt u ook al over de grens?
Op dit moment nog niet. Het Positieve Psychologie Programma mag eerst nog verder groeien. Zowel in volume als in gebruikservaringen. Een project als dit staat nooit stil en is nooit af. We hebben een stevige feedback-lus gebouwd met onze gebruikers en zo zullen we ‘on-the-job’ het programma steeds verder verfijnen en verdiepen. De stap naar het buitenland is dan zo gemaakt, want de mensen van FlowSparks kunnen ons programma gemakkelijk omzetten in een vreemde taal. Engels, Spaans, Duits. Ik zou het heel spannend vinden wanneer we deze stap kunnen gaan maken, maar zover is het nog lang niet.
U geeft aan dat University of ME een nuchtere vorm van persoonlijke ontwikkeling biedt. Waar stoelt uw kennis op?
Dat is een interessante vraag. In mijn trainingsinstituut verzorgde ik lessen in een methodiek die in de jaren ’70 is ontwikkeld door een groep geniale studenten. Zij wilden de psychologie een handje helpen door modellen van excellent gedrag aan te bieden om mentale stoornissen op te lossen. Schizofrenie en fobieën enzo. De psychologie hechtte echter teveel aan statistiek en deze nieuwe modellen leenden zich niet goed voor een statistische benadering, omdat zij de belevingswereld van een individuele patient centraal stelden, in plaats van de cijfers van een in kaart gebrachte patiëntengroep. Hun methode bleek echter uitermate geschikt voor allerlei beroepen om skills naar een hoger level te brengen. Artsen, onderwijzers, accountmanagers, politici en leidinggevenden volgden al vanaf het begin van de jaren ’80 hun programma’s en staken daarna met gemak boven het maaiveld uit. University of ME staat met haar Positieve Psychologie Programma op het snijvlak van de wetenschap en we noemen die plaats het Vertrouwen. Als iets voor jou werkt, dan werkt het voor jou. Voor iemand anders kan het recept zomaar compleet anders zijn. Daarom geeft ons programma geen recepten, maar ingrediënten die je helemaal kunt aanpassen aan jouw eigen kijk op de wereld. Wij bouwen het buffet op en jij vult je bordje naar je eigen smaak en trek. Zo simpel is het.