Hard werken. Is dat eigenlijk wel zo slim?
Igor van Kaam

Je hoort het waarschijnlijk je hele leven al: “… als je je best maar doet!” Hard werken wordt ons met de paplepel ingegeven en zowel jij als ik hebben waarschijnlijk lange tijd geloofd, dat dat dé manier is om het te maken in het leven.

Ik ben er de laatste jaren achter gekomen dat hier een keerzijde aan zit. Of nog beter; dat dit helemaal niet klopt. Hard werken klinkt mooi en gedisciplineerd, maar soms bekruipt me het gevoel dat de reden waarom mensen hand werken vooral is, om aan de buitenwereld te laten zien dat ze investeren en meedoen. Doen we dit om een oordeel van die buitenwereld te ontlopen, of zo. Geen idee…

Slim werken is blij werken

De methode die ik inmiddels verkozen heb is om blij te werken. Zoals je misschien weet reisden Marco en ik in het laatste kwartaal van 2019 drie maanden door Europa. Dit deden we om ultieme vrijheid te beleven en om onze burn-outs van de jaren ervoor op een fijne manier te verwerken. Marco zegde er zelfs zijn vaste dienstverband voor op!

Tijdens deze reis, nadat we in de tweede maand eindelijk helemaal tot rust gekomen waren, besloot ik dat ik nooit meer vóór 10:00 uur ’s morgen zou beginnen met werken en mezelf om 16:00 uur ’s middag weer vrij zou geven. Een werkdag van 6 uur met een goede lunchpauze levert me een werkweek van ongeveer 27 uur op. Alleen onder bijzondere omstandigheden zou ik nog een keer een avond doorwerken, bijvoorbeeld als we een webinar of masterclass organiseerden.

Ook zette ik alle piepjes en meldingen op mijn telefoon uit. Mis ik je telefoontje? Dan bel ik je gewoon terug. En Whatsapp of e-mail zie ik wel als ik de app open. Wanneer ik ervoor kies om daar tijd en energie in te steken en niet wanneer mijn iPhone mij roept.

Die keuze heeft zijn vruchten afgeworpen; ik ben volledig tot rust gekomen en voel me iedere dag beter dan de dag ervoor. De wereld heeft niet eens door dat ik veel minder snel bereikbaar ben en er is geen contact met wie dan ook slechter van geworden. Maar dat is nog niet het blije werken wat ik bedoel!

Voel je goed!

Het begin van blij werken begint bij genieten. Wanneer je geniet van wat je doet, komen vanzelf de juiste ideeën op je pad. Mensen om je heen gaan je een warmer hart toedragen en kansen en mogelijkheden, werk en opdrachten, komen vanzelf op je af.
Dat betekent niet dat ik niet af en toe mijn tanden en kiezen op elkaar zet om een opdracht af te krijgen, maar altijd met een grote lach in mijn hart en daarmee ook op mijn gezicht.

Wanneer je je goed voelt maak je de juiste keuzes. Wanneer je je down voelt, maak je keuzes vanuit angst, pijn of ‘ergens vandaan bewegen’ en meestal leveren die keuzes op lange termijn geen constructief toekomstpad. Je bent dan immers aan het overleven, in plaats van leven. Je bent aan het vluchten in plaats van op avontuur.

Is dat wel zo?

Nu zul je denken: “Moet ik me dan enkel goed voelen om succesvol te worden?” Mijn antwoord luidt: “Ja. Dat is het enige.” Ga je vaak met tegenzin naar je werk of voer je taken uit die je strot uitkomen; stop er dan mee! Neem geen genoegen met ‘even door de zure appel heen bijten’ om ergens te komen. Het is namelijk niet het einddoel dat telt, maar de weg ernaar toe.

Die metafoor vind je terug in je hele leven. Binnen bepaalde religies wordt het leven beschouwd als een beproeving om uiteindelijk in de hemel of het paradijs te komen. Leef je niet volgens die regels, dan beland je in de hel. Leuke gedachte, maar als ik de mensen die zo leven goed bestudeer krijg ik het gevoel dat ze zichzelf tijdens hun leven ernstig tekort doen en nu al in de hel op aarde leven, om het later goed te hebben. Terwijl er niets zeker is over ‘later’.

Plezier maken en genieten

Ik weet één ding zeker; het leven dient geleefd te worden vanuit plezier en genot. Ons DNA, ons lichaam, ons zenuwstelsel is gebouwd op het bereiken van plezier en daarmee het uit de weg gaan van pijn. Pijn bewust opzoeken om plezier te bereiken is dan eigenlijk een heel domme strategie.

Dat betekent niet, dat je nooit heel hard zou mogen werken. Met hard werken is niks mis, zolang je maar van iedere seconde dat je hard werkt geniet! Ik ervaar dat tijdens mijn NLP Opleidingen. Een week lang een groep door dit proces heen loodsen is hard werken, maar dit werk levert me meer energie op, dan dat het me kost. Het voelt niet eens als werken; het is een week ‘keihard’ genieten!

Tijdens deze NLP-opleiding leer ik je hoe dit werkt en niet alleen door zelf het juiste voorbeeld te geven! Het langzaamaan ombuigen van jouw manier van leven van ‘hard werken’ naar ‘genietend werken’ is niet iets van je van de een op de andere dag kunt bereiken. Een olietanker kan ook niet zomaar rechtsomkeert maken op volle snelheid.

Het programma helpt je er wel bij, zeker omdat je daarna nog een jaar lang kunt nagenieten in ons Positieve Psychologie Programma. Mag ik je uitnodigen om eens een informatieavond bij te wonen over de NLP Practitioner opleiding? Dat kost je niets en je zult er geïnspireerd en vrolijk weer uitkomen!

Leren genieten is veel belangrijker dan hard leren werken. Zeker als dat laatste ten koste zou gaan van je genot. Want zoals het spreekwoord luidt: Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.

Geniet!

Lieve groet,

Igor van Kaam

nlp informatieavond september 2022

X