Empowerment 2024
Igor van Kaam

We schrijven 1 januari 2024. Het debuut van GRYP, de community voor ondernemende mensen die zichzelf financiële en mentale groei gunnen. En dat willen bereiken door kennis en ervaring met elkaar uit te wisselen.

Ondanks dat ik totaal geen teamspeler ben, ben ik wel een communitymens. Als 3/6 Projector binnen Human Design en een nummertje 37 in de daaraan verwante Gene Keys, staat mijn rol op onze planeet dit keer vol van gelijkwaardigheid, gemeenschapszin en het bij elkaar brengen van Yin en Yang. Of om gewoon Nederlands te blijven spreken: mensen ervan doordringen dat we allemaal één zijn en dat als we vooruit willen, we beter samenwerken dan elkaar dwarszitten.

Maandthema januari 2024

Mijn kersverse rol als Community Manager bij GRYP gaat me niet alleen vanwege mijn astrologisch profiel geweldig passen. Empowerment. Dat is meteen het eerste thema van de maand januari 2024 en Empowerment klinkt me als muziek in de oren. En toch… had je me gisteren om een vertaling gevraagd, dan was ik waarschijnlijk niet in staat geweest een strakke definitie te geven.

pexels engin akyurt 1493210 2

Em Power Ment.

In je kracht komen staan… of zoiets. Em is IN. Power is KRACHT. Maar klopt dat wel? Ik heb er het internet eens op nageslagen en ik was (blij) verrast door de wonderlijke vertalingen die ik te lezen kreeg.

Emancipatie. Die had ik niet verwacht en deze vertaling verwees naar ‘the empowerment of women’. Machtiging. Als synoniem voor ‘authorization’. Mondigheid. Zelfbeschikking. Bevoegdheid. In staat stellen om te doen. Sterker maken.

Wikipedia, altijd een bron van vermaak, schrijft:

Het proces waarbij iemand gestimuleerd wordt zelfstandig te beslissen en te handelen en voor zichzelf op te komen.

Da’s precies het doel van GRYP!

Wikipedia schrijft verder:

Het doel van empowerment is iemand (of een specifieke groep) grip te laten krijgen op zijn of haar situatie en/of omgeving. Empowerment komt tot stand door het krijgen en hebben van controle, het aanscherpen van bewustzijn en het vergroten van participatie.

Een column schrijven was nog nooit zo gemakkelijk, want het blijkt allemaal al geschreven. “Wat goeeed!!!”, zou Martien Meiland uitkramen. Echter, weten wat een woord betekent is gemakkelijker dan het in de praktijk tot uiting brengen. Want hoe krijg je GRYP op je situatie en op je omgeving? Mooi! Daar komt mijn 20 jaar ervaring met Neuro Linguïstisch Programmeren goed van pas. Grip krijgen op je leven is al die tijd mijn propositie geweest en als ik naar de ontwikkelingen van velen van mijn cliënten kijk, dan maak ik die propositie nog waar ook.

Dat betekent dat ik het recept tot empowerment in the pocket heb en dat deel ik graag met je. Empowerment krijgen is helaas geen simpel fool-proof stappenplan, dat ik je hier in een paar alinea’s ga uitleggen. Empowerment begint bij het veranderen van je denkrichting, de wijze waarop je zaken emotioneel beleeft en pas daarna in het anders omgaan met zaken. Wanneer je dat lang genoeg volhoudt, ontstaat er een gewoonte. Een andere manier van leven, die je uiteindelijk die GRYP geeft, waar je zo hard je best voor doet.

pexels evelyn chong 1458696

In welke richting mag ik dan beginnen te denken?

Laat me beginnen met te vragen, of je kunt geloven dat alles in de wereld een illusie is. Een illusie die enkel bestaat omdat jij hem kunt waarnemen. Jij en niemand anders, want je kunt niet in het hoofd van iemand anders kruipen, dus je kunt ook niet bewijzen dat die ander hetzelfde ervaart als jij en, by the way, we zijn alleen één, dus er is ook geen ‘ander’.

Als de wereld een illusie is, dan is alles mogelijk. Dan kun je het leven creëren zoals je dat zelf wilt. Kies je ervoor om rekening te houden met van alles en nog wat om je heen, dan zal dat een grote rem op je vrijheid zijn. Ervaar je alles om je heen als kansen en mogelijkheden, dan creëer je kansen en mogelijkheden.

Voel je je daarbij vrolijk, opgewekt, dankbaar, nieuwsgierig en verwonderd, oftewel ‘openminded’, dan zul je merken dat je kansen en mogelijkheden krijgt aangereikt die jou een blij mens maken, die met voldoening onderneemt. Mensen zullen met plezier voor je werken en je producten of diensten afnemen en gebruiken. Bovendien wordt werken een fluitje van een cent, want je doet immers waar je vrolijk van wordt.

Volg je daarbij je hart, dan blijk je eveneens over een kompas te beschikken, dat je de richting wijst waarin je te gaan hebt. Pas wanneer je kunt loslaten dat geld, bezit, jouw ego of je reputatie de meest waardeloze bezittingen zijn die je kunt vergaren, dan kan onderhand niets of niemand je nog bedreigen, schaden of kwellen. Je wordt onaantastbaar.

Kortom

Ik heb nooit gezegd dat het gemakkelijk was. Empowerment. Gelukkig is het universum zo’n gulle illusie, dat je al in grote mate beloond wordt door langzaam maar zeker in die richting te bewegen. Spirituele mensen noemen dat FLOW. Ik noem het ‘niet tegen de bierkaai vechten’.

Ik wens alle leden van GRYP een lang leven van empowerment toe. Ach laat me eens gul doen: “Ik wens het iedereen toe!”

Igor van Kaam
NLP Trainer en Community Manager bij GRYP

#MentalHealth #Empowerment #NLP

X