De wereld zoals we die kennen komt tot een einde.
Igor van Kaam

Deze column is de eerste in een reeks van vier columns. Lees ook: 2. Samenwerken in de Nieuwe Wereld (pub. 15 juni 2022) , 3. Mannen en vrouwen (pub. 17 juni 2022) en 4. Spiritualiteit. (pub 19 juni 2022)

Nee, geen doemscenario dit keer. En ook geen angstpropaganda. Gewoon een simpele analyse met een heel simpele oplossing; die ook nog eens GEWELDIG is.

Maar ik begin bij het begin: “De wereld zoals we die kennen komt tot een einde.” En niet zoals voorspeld in 2021 door een aantal mythische profeten, maar dat heeft er wel mee te maken!

afb1

Op niet heel lange termijn zal de Amerikaanse dollar in elkaar storten. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een digitale dollar, maar die gaat de zogenaamde problemen in de wereld niet oplossen. Eerder nog verergeren. En dat is goed nieuws. In deze column leg ik je uit waarom.

Inflatie

Wat er de komende maanden gaat gebeuren is dat alle energie, en daarmee alle producten die dankzij energie gemaakt of vervoerd worden, nog veel duurder gaan worden. Producten gaan zó duur worden, dat we terug verlangen naar de huidige prijs van €2,50 voor een liter benzine. Consumentenprijzen zullen zó hoog gaan worden, dat mensen hun huizen niet meer kunnen verwarmen, geen auto meer kunnen rijden en steeds minder boodschappen kunnen gaan doen. En nogmaals; dit is geen doemscenario. 

Dit scenario is even zeker als toen bij de Titanic het vijfde compartiment vol water liep en de kapitein, wetende dat vier compartimenten het maximale was, wist dat de boot zou gaan zinken. Het is vijf over twaalf en er is een nieuw tijdperk begonnen. Het oude systeem houdt zich nog even krampachtig vast aan de laatste strohalm, maar het nieuwe tijdperk is al begonnen. Zoals een vliegtuig met twee kapotte motoren nog wel een tijdje zweeft voordat het ter aarde stort en uit elkaar spat.

Oorzaak

De oorzaak van de crash die eraan zit te komen en die inmiddels onvermijdelijk is geworden kent twee belangrijke pijlers.

De eerste is de beslissing van veel landen om oliepijpleidingen en gaskranen dicht te draaien. Dit zien we in Nederland, waar niemand gaat besluiten om de gasbel in Groningen weer te gaan oppompen. 

afb 2

Dit zien we ook in Amerika, waar Joe Biden oliepijpleidingen afsluit en de olieproductie, ondanks de behoefte, niet terug op peil brengt, maar juist wil stabiliseren. Olie wordt hierdoor schaarser en daardoor nog duurder dan het al is. De reden die aangegeven wordt is ‘klimaatverandering’, maar dit is waarschijnlijk niet de waarheid, maar de marketingcampagne.

afb 3

afb 3a

Maar we zijn na de depressie van 2008 toch ook op dezelfde voet verder gedaan?

Klopt, maar toen was er een belangrijk verschil met vandaag, namelijk: CRYPTOCURRENCY. De technologie heeft niet stil gestaan en ondertussen zijn er munten zoals Bitcoin en Ethereum als veilige haven, wanneer publiek geld, dus het geld van de wereldbanken en de bij ons bekende banken als ABN AMRO, ING, maar ook Deutsche Bank, niets meer waard wordt. 

Bitcoin en cryptocurrency worden in de gewone media vaak afgedaan als risicovol. Op dagen dat Bitcoins in waarde zakken zie je daarover steeds vaker berichten verschijnen, maar ook stijgingen van 10% tot 20% per dag komen vaak voor. Daarover hoor je dan maar weinig en dat komt omdat cryptocurrency vooral een bedreiging zijn voor de zittende macht. De munten zijn namelijk in gesloten systemen gebouwd, waardoor mensen er geen enkele macht op kunnen uitoefenen. Overheden kunnen het handelen in crypto verbieden, maar de meeste landen voelen daar weinig voor omdat het immers een beperking van grondrechten kan betekenen. Je mag immers zelf weten wat je met je zuurverdiende spaarcentjes doet!

Wat denk je dat miljonairs en miljardairs met hun prive vermogen gaan doen wanneer het niet meer veilig is bij de banken? Zij stappen massaal in Bitcoin en de prijs zal gaan exploderen. Waar een Bitcoin nu nog zo’n €24.000,- kost kan deze, wanneer de dollar valt, doorschieten naar het tienvoudige. En geen enkele wereldbank zal dit kunnen tegenhouden. Ze kunnen de koers van bepaalde kleinere munten nu nog beïnvloeden door geld in en uit die markt te pompen, maar wanneer hun eigen tegoeden op scherp staan en de munten een steeds grotere waarde vertegenwoordigen kan dat niet meer.

Dollars bijgedrukt

Nu zul je denken: maar dan drukken ze toch gewoon meer dollars bij? Dat is nu juist het probleem: dat hebben ze de afgelopen twee jaar als een gek gedaan. Dat betekent dat de dollar, die toch al een opgeblazen luchtbel was, nu helemaal op het punt staat te knappen.

afb 4

Nu laat ik het liever in het midden of dit onderdeel is van The Great Reset en het ‘Build Back Better’ plan of niet. Mocht dat wel zo zijn, dan zal het marketingpraatje waarschijnlijk luiden dat ‘de coronacrisis’ en ‘de oorlog in de Oekraïne’ in combinatie met ‘de klimaatcrisis’ hiervan de oorzaak zijn. En dat het systeem het uiteindelijk na zoveel pech heeft begeven. Maar… dat de hoge heren een oplossing hebben.

Echter, mocht het niet The Great Reset zijn, dan is er sprake van één van de grootste blunders van de mensheid sinds haar bestaan. Immers, op basis van alles wat wij weten over economie, koopkracht en inflatie is het bijdrukken van geld om koopkracht te versterken, het verlagen van de rente om de economie krachtig te maken, zo’n beetje hetzelfde als drie maaltijden per dag bij McDonalds eten om af te vallen.

afb 5

De inflatie in de US.

De mensen die aan de knoppen zitten van onze economie en onze samenleving zijn óftewel ontzettend dom óf ze zijn bezig met een plan. Dat laat ik aan jou om hierover een mening te vormen.

Wat kunnen we doen?

Wel, zoals ik voorspel zal op heel korte termijn de boel imploderen. Nee, ik laat me niet verleiden tot het noemen van aantallen weken of maanden. Het zal heel binnenkort zijn. Als dit zo doorgaat zullen de prijzen voor energie en boodschappen binnen een jaar misschien nog wel verdubbelen ten opzichte van nu. Groot winkelbedrijven gaan eerst hun voorraden dumpen, waardoor we denken dat het gemiddeld allemaal weer goedkoper wordt, maar daarna gaat er schaarste ontstaan. Mensen gaan hun consumptiegedrag aanpassen, bedrijven gaan minder voorraad houden en er zullen vaker lege schappen komen. Kortom, de economie komt opnieuw in een depressie. De rente zal nog verder gaan stijgen, dus hypotheken worden duurder en het wordt duurder om geld te lenen. Je spaargeld is inmiddels verdampt dus tegen de tijd dat je daar meer rente op gaat ontvangen ben je jaren verder.

afb 7

Minder consumeren lijkt goed voor het klimaat en ook ik vind dat de Westerse wereld wel een tandje terug mag in consumptie, maar het ontploffen van deze luchtbel gaat de Westerse mens niet zonder eten en drinken zetten. De mensen in de Derde Wereld echter des te meer, wanneer wij niets doen en gaan afwachten.

1. Hamsteren

Het eerste wat je kunt doen is bepaalde dingen die niet bederfelijk zijn massaal gaan inkopen. Zaken als tandpasta, vaatwastabletten, ingeblikt eten, rijst en pasta zoveel mogelijk inslaan en bewaren. Koop bloem en olie en droge gist en leer jezelf brood bakken. Dit klinkt belachelijk en als je me niet wil geloven, doe het dan niet, maar kijk me over een jaar niet aan dat ik je niet gewaarschuwd heb. Belangrijk is, dat je ‘off the grid’ gaat en je eigen energie gaat opwekken en een goeie zelf-trap fiets koopt.

2. Samenwerken

Het tweede wat je kunt doen is samenwerken. Wanneer mensen op lokaal niveau hun talenten en hun mogelijkheden willen delen en beschikbaar stellen aan de samenleving, dan zal er een mindset gaan ontstaan van verantwoordelijkheid en respect. Er komt dan ruimte voor zachtheid. Oorlogen zullen verdwijnen, want wanneer je de community aanvalt, val je jezelf aan. Iedereen behoort immers tot één of meerdere samenwerkingsverbanden. Regeringen zullen overbodig worden, oorlog en wapenbezit wordt dan ook verboden en geld wordt hooguit een lokaal ruilmiddel om vraag en aanbod met elkaar in verbinding te brengen.

De natuurlijke drang van mensen om voor elkaar te zorgen en samen te werken zal langzaam maar zeker opnieuw ontwaken uit ons DNA. Daarover in een volgende column meer.

Ondertussen mag jij nadenken over hoe jij zou willen samenwerken met anderen.

Igor van Kaam
Schrijver en ontwikkelaar bij University of ME®

Wil jij je net zo vrij voelen en vrij denken als wij?
Volg dan onze online NLP Opleiding: Het Positieve Psychologie Programma.

X